20.01 Gjengen og Namobuddah

Jeg tenkte det er på tide å introdusere de andre som bor her på gjestehuset for alle dere fans og følgere. Vi bor trangt og fint hos Sharmila på gjestehuset hennes, jentene i én etasje,  tre sveitsere og jeg i en annen. Jentene inkluderer Maren som jeg studerer med, og Siv, Mia, Ingrid og Kristine Marie fra sykepleien ved NTNU. De er faktisk ganske hyggelige, bare se på bildet! Fra venstre: Ingrid, Kristine Marie, Siv, Maren og Mia._dsc3252_dsc3235

Denne fredagen tok vi like så godt en studiedag, som man gjerne kaller det. Det ble en kulturell studie av de sjeldne, med nydelig landskap, gode venner og en svært interessant busstur med påfølgende grillparty.

Først: Vi fant et sted med ekte kaffe! Terskelen for å kalle noe kaffe her til lands er rimelig lav, men dette var ekte vare. Siv ble så glad at hun fikk tårer i øyene – DA er du glad i kaffe da. Vi fikk også servert pannekaker med sjokolade og banan i en liten sjappe som med en solid skje godvilje kan kalles den nepalesiske versjonen av Antikvariatet på Bakklandet, de har nemlig også kunstutsalg.

Namobuddah er det 3. viktigste tempelet og kloster for Buddhistene i Nepal, og trekker pilgrimmer fra hele landet, samt Tibet og andre tilgrensende land.  Det ligger omtrent 12km fra Dhulikel, og spaserturen opp hit inkluderer blant annet “Thousand steps”, stier gjennom litt åkre og skog, der man kan hilse på både, høner, geiter, kyr og mennesker på veien og en lang motbakke med gradvis mer spektakulær utsikt over fjellene. _dsc3274Tempelet er plassert på en fjelltopp med 360 graders utsikt, utsmykket med gull og forseggjort kunst og området er generelt pyntet med enorme mengder bønneflagg. Absolutt finfint! Det bor forøvrig en ganske stor gjeng munker her oppe. Da vi skulle ned igjen returnerte ganske mange fra skolen, de yngste var ned i 10-års alderen – det er ganske tidlig å vie livet sitt til en religion tenker nå jeg. _dsc3296
Denne statuen av Buddah er forøvrig bare en bittebitteliten del av hele tempelet, det er digert.

_dsc3331Vi misset den siste lokalbussen ned til byen med 1 min og 35 sekunder. Noe skuffet måtte vi innse at vi kom til å måtte bruke beina ned igjen også, denne gangen delvis i mørke. Men som fra oven kom redningen: To stappfulle busser med skoleelever som hadde vært på ekskursjon til tempelet. Vi spurte pent om å få sitte på, og da engelsklæreren skjønte at dette var hans store mulighet til å få tatt bilde sammen 5 norske jenter og meg , ble vi lovet både plass på bussen og gratis mat på grillfesten deres etterpå.

På bildet ser vi engelsklæreren (han det ser ut som jeg skal gifte meg med), naturfagslæreren og mattelæreren._dsc3354 “Plass” er riktignok noe oppskrytt her i Nepal, men etter ganske mye dytting og skyving kom vi alle inn på bussen, selv om både naturfagslæreren og mattelæreren bokstavelig talt hang utenfor døren gjennom hele den 45 minutter lange kjøreturen. Men stemningen var det ingenting å si på: Full allsang til Nepalesiske hits som ljomet over anlegget, til stadighet avbrutt av helt uoppfordrede, høylytte jubelrop fra forsamlingen baki._dsc3370Noen utvekslede kroppsvæsker (les: svette) senere, ramlet vi ut av bussen utenfor en park av et slag. Der hadde de forberedt helt vanvittige mengder mat, med både ris, linsegryte, sterkt krydrede grønnsaker og chicken curry – men vi fikk ikke mat før vi hadde danset for dem! Nepalesere danser rimelig ublygt, og er atpåtil ganske så flinke. Jeg tror de lurte veldig på hvorfor vi ikke danset til deres musikk, så de satte like så godt på sånn ca alt Justin Bieber har laget og nikket oppmuntrende til oss. Vi tok hintet og svingte oss en stund vi også, til stor jubel og mange mobilkameraer som skulle knipse et bilde av disse syke hvite menneskene som dro på skolefest med 10-12 åringer på en fredagskveld.
_dsc3434

_DSC3452.jpegGanske slitne, takket vi for bussturen, maten og oss, lovet å sende bilder, og tuslet fornøyde hjemover. Dagen har gitt oss et lite innblikk i den voldsomme nepalesiske gjestfriheten, der man blir invitert på middag av folk som har veldig lite, men som likevel veldig gjerne vil dele det de har – og kanskje få seg en ny venn.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s